Mi marad utána? Elment a popikon...

A meglehetősen ellentmondásos megítélésű popikon távozása Elvis Presley, John Lennon és Freddie Mercury halálához hasonló hisztériát váltott ki világszerte. S akárcsak életét, halálát is találgatások sora övezi. Bizonyos feltételezések szerint a - hipochonderként ismert - sztár szíve túlzott gyógyszerfogyasztás, illetve a fájdalomcsillapítók mértéktelen használata miatt állt le. Az egykori önmagára már csak alig emlékeztető Michael Jackson visszatérése - a 2009 júliusában induló, ötven előadásra tervezett - nyári gigaturnéjával már nem valósulhatott meg.

Az 1958-ban, az Indiana államban lévő Garyben született Michael Joseph Jackson sikerekben és bukásokban egyaránt bővelkedő karrierje már hatéves korában elkezdődött. Ekkor tűnt föl a családi zenekarként induló "Jackson5" nevű együttesben, ami később a "The Jacksons" néven Amerika történetének legsikeresebb fekete együttese lett.

1979-ben, az "Off the Wall" címet viselő első szóló albumával debütált, de igazán 1982-ben, a "Thriller" című lemezének megjelenésével vált szupersztárrá. Az 1984-es Grammy-díjkiosztó gálán egy este folyamán hét díjat zsebelt be, amit azóta sem múlt fölül senki.

A sokak által minden idők legjobb poplemezének tekintett "Thriller" nemcsak zenei megújulást hozott, hanem a címadó dalhoz forgatott videoklip is mérföldkőnek számított. A különleges horrortörténetbe ágyazott néhány perces sztori, valamint a nyolcvanas évek popzenei hangzását egyértelműen kijelölő - a későbbi, balladaszerű Jacko-számokat már csírájában magában hordozó - album hatással volt még az ezredforduló popzenei kultúrájára is. És egyúttal utat nyitott az afroamerikai származású előadóművészek előtt. A színpadi látványban, sajátos mozgásban és egyedi öltözködésben is új utakon járó, extravagáns előadóművész karrierje ezután teljesedett ki igazán.

Michael Jackson jótékonysági szervezetek sokaságát támogatta, sokkoló képekkel igyekezett felhívni a világ figyelmét az afrikai éhezőkre, a faji megkülönböztetés áldozataira, a legkülönbözőbb előítéletek világot romboló hatásaira. A "Black or White" című slágerének videoklipje a vizuális technika úttörője lett, ekkor alkalmazták ugyanis a világon először azt az effektet, amellyel egy arc átalakíthatóvá vált filmen.

Míg karrierje a csúcson járt, magánélete egyre ellentmondásosabb hírektől volt hangos. Mára már a teljesen elszegényedő, több száz milliós adósságot felhalmozó, magánéletében pszichés zavarokkal és gátlásokkal küszködő, a pop zene királyának tartott Jacksont - most már tudjuk - idejekorán felemésztette a show-business. Vitathatatlan zenei zsenije ellenére kegyetlen árat fizetett érte.