A természetgyógyász szerepe

Egy csésze kávé vagy tea elfogyasztása, egy mentaforrázat kortyolgatása, még ha nem is gondol rá az ember, igen közel áll a fitoterápiás gyógyításhoz. Amikor azonban a kávé vagy tea fogyasztás hatására szívdobogást kap, vagy a menta tea megkönnyíti emésztését, azt tapasztalja, hogy ezek a növények befolyásolják a szervezete működését.

Ezzel el is érkeztünk a gyógynövény-terápiához, azaz a gyógynövények alkalmazásához azon célból, hogy javítsunk szervezetünk működésén, és sikerrel vegyük fel a harcot a betegségekkel szemben.

A kávémag növeli a vizelet mennyiségét, és olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az idegrendszert és a szív és érrendszer működését. A kínai tea hasonló hatást fejt ki, mint a kávé, és ezenkívül polifenolokat tartalmaz, amelyek hatékonyak a szabad gyökök ellen. A menta javítja az emésztést, elősegíti az epekiválasztást, és kiváló az émelygés ellen. Mind három növény több száz hatóanyagot tartalmaz.

Ugyanakkor - még ha az emésztés megkönnyítésére vagy a nátha ellen egy tea forrázat elfogyasztása veszélytelennek tűnik is - a növények rendszeres alkalmazásához természetgyógyász diagnózisa szükséges.