Balaton, a magyar tenger

Magyarország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi célpontja a Balaton. "Magyar tenger", ahogyan mi, hazai gyalogos és autós turisták emlegetjük. De mit is tudunk róla valójában? Ismerkedjünk egy kicsit, nézzük meg a történetét.

A geológia ókorban sekély tenger borította a Balaton vidéket, később a pannon tenger lassan tóvá vált, vize kiédesedett és mintegy húsz-huszonöt ezer évvel ezelőtt kialakult a mai tómedence. Csapadékos időszakban a vízfelület a mainak a kétszeresét is elérte, a vízszint pedig még a múlt század elején is négy-öt méterrel magasabb volt, mint napjainkban.

1863-ban készült el a siófoki zsilip, ettől kezdve egy alacsonyabb szinten állandósítani tudták a vízszintet. 1945 után a "legyen a Balaton mindenkié" demokratikus jelszava sok kárt okozott a tónak. A rohamszerű miniparcellázások után igénytelen épületek és üdülők tömege lepte el a partot, a Balatont szinte körbebetonozták, az ősi hínárvegetáció jelentősen visszaszorult, a Keszthelyi-öböl fokozatosan eliszaposodott.

Az évezred végére változott némileg a helyzet, a környezetvédelmi előírások előtérbe kerültek, vissza állították a Kis-Balaton szűrő szerepét, a tó víz minősége láthatóan javult.

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, sokak számára nyári úti cél, turisztikai látványosság. Vannak akik a varázslatos táj miatt, mások a nyugalom és a pihenés, vagy éppen a nyüzsgő élete miatt szeretik. A gyógyulni vágyók Füred vagy Hévíz gyógyvize miatt jönnek ide, mások a Balaton-felvidék váraira és látnivalóira kíváncsiak, vagy a balatoni borok és borospincék vendégmarasztaló hangulatát keresik.

A napsütés, a víz és a táj együtt alkotja a Balaton vonzerejét. A napsütés mediterrán jellegű, a víz selymesen lágy és meleg.

Gazdag tehát a Balaton vonzereje, de még gazdagabb a természeti értékek tárháza. A Kis-Balaton nemzetközi jelentőségű vadvizei, a Tihanyi-félsziget melegkedvelő növény- és állatvilága, a Tapolcai-medence csonka kúp alakú bazalttakarós tanúhegyei, a Badacsony szőlőhegye, a szigligeti várhegy romjai, a Káli-medence geológiai értékei és a medence mesebeli fekvésű falvai, mind ide sorolhatók.

A Balaton és a Balaton-felvidék természeti gazdagságának ápolására, értékeinek megőrzésére létesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot.

Ha a turisztikai szempontok, a wellness és a business érdekei, a természet kívánságaival összhangba hozhatók, akkor az eljövendő generációk számára megőrizhető lesz a Balaton.