Magyarország csodái

Mi is a csoda? Hihetetlennek látszó, valóságon túli jelenség, misztérium, titok, rendkívüliségével ámulatba ejtő. Ami körül vesz bennünket az szürke, egyszerű és magától értetődő. Holott a valóság időnként ámulatba ejt bennünket is.

Tettek-e már zarándokutat ismeretlen vallások szentélyeihez, bolyongtak-e már a természet szobrászainak ámulatba ejtő helyein, lestek-e már túzokra a pusztában, esetleg voltak-e már vulkanikus hegy gyomrában, vagy lovagkori templom romjainál?

Ha még nem? Könnyen megtehetik! Hiszen ezek a mesébe illő helyek itt vannak körülöttünk, elérhető közelségben, Magyarországon. A világ legnyugatibb mohamedán szent helye, a kiskunsági homokbuckák, a Hór völgyének sziklafalai, a barcsi ősborókás, szoborpark a nagyharsányi kőbányában, a karcsai rotunda, aranybányák Zemplénben, buddhista szentély Taron, és még sorolhatnánk sokáig.

Hazánk szinte minden tájegysége rejt valami izgalmasat. Ne hanyagoljuk el rejtőzködő értékeinek felkeresését és megismerését, hiszen az alkotó természet és az alkotó ember műveivel időutazást is tehetünk az őskortól napjainkig, s betekinthetünk a jövőbe is!

Tegyünk utazást, keressünk fel falvakat, városokat, várakat, kastélyokat, de a kulcs: gondoljunk arra, hogy milyen érdekes és értékes dolgok vesznek bennünket körül. Ezek az értékek még megvannak, bár méltánytalanul elhalványultak már a globalizált világ csillogó egyen öltözete alatt.

Fedezzük fel újra együtt Magyarországot, csodálkozzunk rá, és őrizzük meg az eljövendő nemzedékek számára, a szépséget, az egyedit, az eredetit, a természetes kincseket.