A mayerlingi tragédia előzményei

Rudolf trónörököst kora gyermekkorától fogva egy hatalmas, sok nemzetiségű, egész Közép-Európát magába foglaló birodalom, az Osztrák-Magyar Monarchia leendő uralkodójának nevelték. Ferenc József császár- és király pontosan tudta, hogy a Monarchiát csak erős hadsereg segítségével tudja egybe tartani, ezért Rudolfot kezdettől fogva katonának neveltette, hogy készen álljon majd hivatása teljesítésére, amikor a császári hadsereg az ő parancsnoksága alá kerül.

Nem így gondolkodott viszont Erzsébet császár- és királyné, mert a szabadelvű, humanista gondolkodású Thurnburgot is a fia mellé fogadta tanítónak, hogy a trónörökös az életet is tanulja, ne csak a menetelés vagy a hadvezetés fortélyait. Rudolf katonaiskoláit befejezve rádöbbent, hogy jelentősen megváltoztak az idők, megcsapta orrát az apja kormányozta birodalom rothadásának a bűze.

"A császárság nem más, mint hatalmas romhalmaz, amely még áll, de előbb vagy utóbb szükségképpen le fog omlani,... az egész emberiségnek kijár a szabadság, ez a hajó a következő viharban menthetetlenül elsüllyed" - írta egy értekezésében a még csak 15 éves trónörökös. Forradalmi gondolatok ezek, nem trónörököshöz méltóak, gondolta Ferenc József - megismerve fiának politikai felfogását - és mindent elkövetett annak érdekében, hogy Rudolf ne árthassa bele magát az államügyekbe.

Rudolfot - sok más osztrák és magyar kortársával együtt - nyugtalansággal töltötte el az is, hogy a Monarchia túlságosan szorosra fűzte kapcsolatait a porosz Hohenzollerek uralma alatt nemrég egyesült Németországgal. Egy időben - titokban - arról ábrándozott, hogy a tolerancia és az együttműködés jegyében egyesülhet egy szép napon egész Európa. Úgy gondolta álma meg is valósul majd, ha trónra kerül ő maga és a másik két szabadelvű trónörökös, Németországban Frigyes herceg, Nagy-Britanniában pedig Edward walesi herceg.

Ez az álom azonban gyorsan szertefoszlott, mert Frigyes egy évvel a trónra kerülése után rákban meghalt. Fia, a fellengzős stílusú II.Vilmos császár pedig a legkevésbé sem osztotta Rudolfnak a béke jegyében egyesülő Európával kapcsolatos reményeit. Ami pedig Edward walesi herceget illeti, ő csak jóval később - 1901-ben - léphetett trónra, mert anyja, Viktória királynő sokáig élt és uralkodott.

Rudolf évekig nagy népszerűségnek örvendett, különösen a Monarchia magyar felében. Viszont 1888-ban kezdett elszigetelődni. Felismerte, hogy nézetei és felfogása tarthatatlanná vált, számot vetett politikai kudarcával. Élete hátralévő egy évében kicsapongó életet élt, majd 1889 január 29-én elkocsizott Mayerlingbe Vetsera Mária bárónővel. Másnap hajnalban következett be a tragédia. Pontos részletek nem ismertek, öngyilkosság vagy politikai merénylet? Talán már sohasem tudjuk meg: mi is történt azon a januári szerda hajnalon?