Gólok, hűség, szeretet

Budapest vendége volt 2009 július közepén a Herta Berlin SC labdarúgócsapata. A Ferencvárosi TC-vel játszott - és nyert - előkészületi mérkőzést a Bundesliga egyik sztár csapata.

Most ismerkedjünk meg a német első liga 4. helyezettjével, röviden tekintsük át a csapat történetét, mit is kell tudnunk róla? Egyet biztosan, hogy a jelenlegi keret egyik alapembere - magyar idegenlégiósa - Dárdai Pál, a magyar válogatott 57-szeres játékosa.

Kezdjük az elején: a klubot, a Herta Berlin SC-t 1892. július 25-én alapították. Az azóta eltelt 117 évben sok minden történt, sok sikert és sok kudarcot megélt a kék-fehér egyesület. A klub első aranykora a két világháború közötti időszakra esik, amikor kétszer, 1930-ban és 1931-ben megnyerte az össznémet bajnokságot. Ugyanis a Bundesliga 1963-as megalakítása előtt Németországban tartományi és regionális sorozatokat szerveztek, és ezek győztesei játszották a bajnoki döntőt.

A Bundesliga első idényében - 1963-ban, alapító tagként - ott találjuk a csapatot, de abben a szezonban csak a 14. helyen végeztek, mint a következő idényben is, de az utóbbi akkor a kiesést jelentette a legmagasabb osztályból. Az élvonalba az 1970-es szezonban jutott vissza a csapat, és kétszer egymás után a harmadik helyen végzett. Érdekes tudnunk, hogy az 1969 és 1972 közötti időszakban itt játszott - az akkori definíció szerint disszidensnek, azaz engedély nélküli országelhagyónak számító - Varga Zoltán, a Ferencváros briliáns tehetségű játékosa is.

Az 1973-as 13. helyezés után igazán meglepő siker volt, hogy két évvel később a kor akkori szupercsapata, a Borussia Mönchengladbach mögött a második helyet szerezte meg. Máig ez a klubrekord!

A nyolcvanas évek igazi hullámvasút: 1980 tavaszán kiesés, két év után feljutás, 1983-ban újabb kiesés, hét szezon a második vonalban, majd újabb feljutás, újabb utolsó helyezés, ismét hat évad a másodosztályban (sőt még a harmadik ligában is), és ezután következett a "magyar" időszak.

1997 januárban még a második ligás Herta BSC-hez érkezett a pécsi nevelésű húsz esztendős középpályás Dárdai Pál, majd fél évvel később a kapus Király Gábor. A két játékosnak nagy szerepe volt abban, hogy az élvonalba visszakerülő csapat azóta meg tudta őrizni első ligás tagságát. Voltak harmadik helyezettek is, legutóbb a negyedik helyen végeztek.

Király Gábor közben 2004-ben Angliába igazolt (jelenleg a 1860 München játékosa), de Dárdai Pál maradt, és lassan ő lett a klub legendája: 269 bajnoki találkozón viselte a kék-fehér mezt, s már csak 12 mérkőzésen kell szerepelnie, hogy megdöntse Michael Sziedat klub rekordját. Ő mondta Dárdai Pálról, hogy "...a csapat leghűségesebb alakja, nagyszerű ember és kiváló futballista. Nagyon örülök, hogy szinte bizonyosan ő dönti meg a rekordomat. Ha valaki megérdemli ezt a büszke címet, akkor Dárdai Pál az".