Ember a Holdon

Alig több, mint negyven évvel ezelőtt, 1969. július 16-án indult az Apollo-11 űrhajó a Kennedy Űrközpontból, hogy elsőként vigyen embert a Holdra. Négy nap múlva, miután az űrjármű leszállt a holdfelszínre, Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins asztronauták az űrkorszak hőseivé váltak. 
Nyolc évvel korábban - 1961. május 25-én - John F. Kennedy, az Amerikai Egyesült Államok elnöke hirdette meg a programot: "Hiszem, hogy nemzetünknek kell elérnie azt célt, hogy még az évtized vége előtt embert juttasson a holdra, valamint, hogy szerencsésen vissza is hozza a Földre". Több százezer ember kitartó munkájára volt szükség ahhoz, hogy ez az álom megvalósuljon, és bekövetkezzen a történelmi pillanat. Floridában azon a reggelen könnyű szellő lengedezett, a hőmérő több, mint 29 fokot mutatott, és a látótávolság meghaladta a 15 kilométert. Az Apollo-11 lassan emelkedett, az emelkedő űrhajó robaja elnyomta a milliónyi néző üdvrivalgását. 
A holdbéli nyugalom tengere délkeleti sarkának egy szeglete lett a kiszemelt leszállóhely, miután a korábbi missziók során készült fénykép felvételek azt mutatták, hogy ott viszonylag sík a terület, nincsenek kráterek és vándorkövek. Neil Amstrong 1969. július 20-án, houstoni idő szerint 15 óra 17 perckor lépett a Hold felszínére. 
"Ez kis lépés az embernek, óriási lépés az emberiségnek" - voltak a Holdra lépő ember első szavai. A Holdat a semmiféle légkör által meg nem szűrt napfény világította meg, az atmoszféra híján ragyogóan tiszta kilátás nyílt és ámulatba ejtő látványt nyújtott a holdi fény és árnyék erőteljes kontrasztja. Kék égbolt helyett végeérhetetlen fekete bársonytakaró borult föléjük, s mivel a nehézkedési erő a Holdon csak hatoda a földinek, erőteljes késztetést éreztek, hogy ugrabugráljanak a karibi strandok fövenyét idéző felső porrétegen. Kitűzték az amerikai zászlót, majd begyűjtötték a - geológusok által nagyon várt - hold mintákat. Hold felszíni tevékenységük mindösszesen két óra negyven percre korlátozódott. Armstrong és Aldrin - a holdkomppal - indultak vissza, hogy csatlakozzanak az Apollo-11-el felettük, a Hold körül keringő Collinshoz. 
Miután leszálltak a Csendes-óceánon a helikopter a Hornet repülőgép-hordozóra szállította őket, ahol karantén és három hetes vesztegzár várta az asztronautákat. 
"Feladat teljesítve, Elnök úr!"